Duurzaamheid in een globaliserende wereld, deel 5: Nieuw ondernemerschap

3 11 2010

In dit artikel en in de voorgaande vier en de volgende drie artikelen schets ik een analyse van de huidige situatie in de wereld en geef ik een nieuwe, duurzame oplossingsrichting aan. Ik stel daarbij een aantal vragen waarop ik graag je reactie verneem. Wat is jouw antwoord op een of meerdere van de gestelde vragen? Niemand van ons heeft de wijsheid en waarheid in pacht, maar ieder van ons is wel wijs en kent een deel van de waarheid. Door die met elkaar te delen komen we tot mogelijke oplossingen. Het eerste artikel ging over globalisering en verbindingen. Het tweede over de huidige crisissituatie. Het derde over de noodzaak tot herbezinning en een nieuwe oplossingsrichting. In het vierde artikel schets ik het belang van multidisciplinaire samenwerking. In dit vijfde artikel geef ik mijn visie weer op duurzaam ondernemerschap. Wij, de andere lezers en ik, zien je reactie en antwoorden graag tegemoet.

Naar een nieuwe visie op en een nieuwe vorm van ondernemerschap

De huidige ontwikkelingen vragen niet alleen om nieuwe vormen van internationale en mondiale samenwerking, maar ook op een andere visie op (internationaal) ondernemerschap. We zijn namelijk toe aan een nieuw tijdperk, waarin vraag en aanbod in evenwicht zijn en afgestemd worden op de lokale, regionale, (inter)nationale en mondiale behoeften. Op basis van een optimaal rechtvaardige verdeling. We zijn toe aan een gezond ondernemersklimaat met minimale en uitsluitend gezonde concurrentie.

Het bovenstaande is geen utopie en niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. We hebben elkaar nodig om te komen tot renderende samenwerking met de ontwikkelingslanden. En tot relevante investeringen, gericht op optimaal ondernemerschap. Een gezonde economische situatie en een sterke middenklasse met een goed ondernemersklimaat is niet alleen onontbeerlijk voor realisatie van de noodzakelijke verbetering in de ontwikkelingslanden, maar ook voor welvaart en welzijn in de ontwikkelde landen. Zorg dus dat er altijd een of meerdere ondernemers ter plekke bij de projecten betrokken zijn.

De inrichting van de maatschappij zal gebaseerd zijn op het bewustzijn dat de beschikbaarheid van hulpbronnen beperkt is, dat individuele vrijheid niet ten koste mag gaan van de ander, het andere en het geheel, maar daar ten dienste van staat. Het winstoogmerk is gericht op het hergebruiken van een deel van de winst ten bate van anderen. Gemaakte winsten staan dan mede ten dienste van het verkrijgen van welvaart en welzijn voor eenieder en voor behoud en herstel van het milieu. Criteria zijn: nut, doelmatigheid, kennis, samenwerking, verantwoordelijkheid, doelen die het geheel ten goede komen, professionaliteit, optimaal, pragmatisme. Komen tot een nieuwe lijst van wezenlijke behoeften. Groei is prima, maar dan evenwichtig, effectief en efficiënt, met respect voor milieu en klimaat en gericht op welzijn en welvaart voor eenieder.

Het bovenstaande roept, in vervolg op de twaalf vragen in de eerste vier artikelen, de volgende vragen op:

13. Wat is jouw visie op duurzaam ondernemerschap?
14. Wat is jouw visie op winst en groei?
15. Wat zijn volgens jou de criteria voor goed, duurzaam ondernemerschap?

Je reactie en antwoorden zien wij, de andere lezers en ik, graag tegemoet.


Acties

Informatie

3 responses

7 11 2010
Jacky Bruins

13. duurzaam ondernemerschap: gelijkwaardigheid, samenwerking met mensen; werken aan hun ontwikkeling en hun talenten laten benutten.

14. Winst en groei: geld moet stromen, de meeste bedrijven zijn gericht op veel geld verdienen en het meeste geld blijft ook bij de mensen/bedrijven die de meeste macht uitoefenen. Investeer geld in de werknemers, zorg voor gezonde werkomgeving; bijv. water en lucht, ontspanning en trainingen gericht op zelf- ontwikkeling. “Zie de mens als mens!”

15. (kan het nog niet verwoorden, laat het open)

7 11 2010
Jacky Bruins

16. ontwikkelingssamenwerking; ieder mens heeft talenten meegekregen en juist deze zitten diep verborgen in hen. Een nieuwe aanpak van het begeleiden van mensen is juist nu heel belangrijk. Belangrijk is ook de gezondheidszorg, het bedrijfsleven open staat voor samenwerken met mensen spiritueel/ energetisch om samen mensen te begeleiden om te leren kijken, voelen naar zichzelf!

17. hoe meer mensen zich bewust worden van zichzelf, hoe bewuster ze omgaan wat goed of niet goed is. Van te veel naar minder… Bewuster eten, bewuster met onze aankopen etc. meer liefde voor onze naaste. Nu schets ik het in het klein. Hoe sterker dit wordt, hoe meer mensen bewust worden, hoe meer het wordt doorgegeven; win-win- situatie.

18. Ik sta meer dan 100% achter het door jou voorgestelde (multidisciplinaire) aanpak.

23 11 2010
RheBes

Mijn visie op winst en groei staat in mijn blog.

Zie:

http://rhebes.wordpress.com/2010/09/20/afschaffen-inkomstenbelasting-een-pleidooi/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: