De avonturen van Tweetkind deel 4. Het Zielsverlangen.

5 03 2010

Het zielsverlangen is het verlangen van de mens zoals hij/zij van binnen in werkelijkheid, in wezen is. Het is het geluksverlangen waarvan je weet dat het een onderdeel is van het Zijnde en het in vervulling zal gaan. Het zielsverlangen is synoniem aan Zelfvervulling. Door Zelfrealisatie kunnen we ons Zelf herinneren. Het zielsverlangen is geen vlucht uit het leed. Het lijden komt voort uit onze onbevredigde zielsverlangens.

Is ons zielsverlangen vervulbaar? Volgens mij kunnen we niet iets verlangen dat er niet is. Ieder mens streeft naar honderd procent geluk. Ieder mens heeft het besef in zich dat het Leven een Mysterie is. Op basis van mijn zielsverlangen geloof ik in de eeuwigheid. En dus ook in het eeuwige bestaan van mijn zielsverlangens: Eeuwige trouw, eeuwige liefde, waarheid, schoonheid, enz. We moeten wel logisch en consequent zijn en blijven in ons denken en voelen. Het zielsverlangen is een manifestatie van het Zijnde. Omdat je niet iets kunt verlangen dat er niet is, is er een eeuwigheid en een God als we daar naar verlangen.

Ik geloof niet dat er zielsverlangens in de mens zijn gelegd die niet vervulbaar zijn. We hervinden ons zielsverlangen omdat het Zijnde is. Het weten van het bestaan van de eeuwigheid geldt alleen voor hen die het in hun eigen zielsverlangen hebben hervonden. Meer – en beter – bewijs is er niet. Alleen ons eigen Godsvertrouwen en intuïtie is onze eeuwige gids. Ik kan de onstoffelijke, geestelijke wereld niet zien, maar stel die wel als concreet voor. Vanuit mijn zielsverlangen is die een realiteit.

Het zielsverlangen is het verlangen dat boven de tegenstellingen uitgaat. Het is het verlangen naar ons Zelf. Onze innerlijke verlangens vervullen we in de eerste plaats door realisatie van het Zijnde en ons levensdoel. Het is goed om bij je Zelf na te gaan wat je nu écht wilt en waarom. Je motieven zijn bepalend. Komen zij voort uit je schijn of Zijn? Uit angst voor teleurstelling duwen we onze zielsverlangens vaak weg. Dat komt voort uit de begoocheling. Daardoor zijn we de stof als enige werkelijkheid gaan zien. Daardoor denken we dat het zielsverlangen onvervulbaar is. Maar we verlangen naar het Absolute, het Zijnde,ons Zelf, omdat het bestaat. Laat je zielsverlangen weer toe in je denken.

Als je het zielsverlangen weer toelaat in je denken dan kun je het ervaren. Het weten wordt dan voelbaar. Onze zielsverlangens zijn altijd vervulbaar. Hetzij in de Geest, hetzij in de Geest en in de stof. De Geest brengt vervulling van geluk en deze wereld kan daar een uitdrukking van zijn. Hier worden we echter ook geconfronteerd met schijn. En ook met onvolmaaktheid en de beperking in tijd en ruimte. Maar in onze levensloop worden we geleid. Onze levensloop staat in dienst van ons en het bewustwordingsproces. We kunnen ons zielsverlangen realiseren.

Het kan zijn dat niet al je zielsverlangens hier worden gerealiseerd. Vertrouw op realisatie ervan in de Geest. Onze zielsverlangens zijn niet aan ruimte en tijd gebonden. Realisatie ervan bevrijdt je van je identificatie met je schijnpersoonlijkheid. Het richt je op je Zelf, het Zijnde, de Synthese en de realiteit van de Eeuwigheid. Door realisatie van Zijn wordt schijn ook zichtbaar. Door realisatie van je zielsverlangen en je idealen, komen de belemmeringen en blokkades vanzelf ook in zicht.

Het zielsverlangen ligt onder het lijden. Het lijden is nooit het eindstation. Daarachter is altijd het Licht, de Waarheid en de Liefde. Ga eens na welke verlangens je had als klein kind, als vijfjarige bijvoorbeeld. Maak ze zo concreet mogelijk. Hoe was je, hoe wilde je zijn en wilde je worden? Onderzoek in hoeverre je ze alsnog kunt realiseren of kunt vertalen naar het NU. Wat zijn jouw verlangens t.a.v. waarheid, jouw willen, je kracht, je uniciteit en je creativiteit? Wissel het uit met anderen. Inventariseer ook eens je verlangens die volgens jou niet gerealiseerd kunnen worden en wat de reden daarvan is. Het je bewust worden van je zielsverlangens is wellicht confronterend, maar ook het begin van een prachtige levensreis. Herlees eens hetgeen ik schreef over het zielsverlangen en durf te geloven.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: