Levensdocument: een zeer persoonlijke boodschap

1 02 2010

Ieder mens heeft levensvragen, die meestal naarmate we ouder worden steeds urgenter een antwoord verlangen. Het is de zoektocht naar wie we eigenlijk zijn of willen zijn. Vaak voert die ons terug naar waar we vandaan komen. Naar de opvoeding door ouders en de band met hen, maar ook naar de relatie met broers en zussen, opa’s en oma’s. Wie we zijn hangt immers voor een groot deel samen met waar we vandaan komen en hoe en met wie we opgroeiden. Maar wat als die vragen niet (meer) gesteld kunnen worden? Omdat degene aan wie je ze zou willen stellen niet meer leeft? De zoon die zelf vader wordt, zal dan nooit aan zijn eigen vader kunnen vragen waarom hij er in zijn jeugd zo weinig was en of hij het, terugblikkend, anders zou hebben gedaan? En het meisje dat al op jonge leeftijd haar moeder verloor aan kanker, wat zal díe een hoop vragen hebben! Lijk ik met mijn karakter op haar? Hoe klonk haar stem? Wat zou ze van mijn studierichting vinden? Familie en vrienden kunnen antwoorden, maar dat blijft toch vaak second best.

Videoportret met emotionele waarde

Het Levensdocument is speciaal ontwikkeld vanuit de wens om ieder mens te helpen die graag nog van alles had willen vragen aan vader, moeder, opa, oma of andere familieleden die er niet meer zijn. Het Levensdocument is een zeer persoonlijk dvd-portret dat mensen van zichzelf of van een dierbare kunnen laten maken, als ze weten dat ze door ziekte of bijvoorbeeld door hun gevorderde leeftijd waarschijnlijk niet lang meer hebben. Voor de camera blikken ze terug op hun leven en wat voor hen daarin het belangrijkste is geweest. Door de integere en invoelende manier van interviewen ontstaat er een intieme en veilige sfeer waarin de hoofdpersoon (of hoofdpersonen) het aandurft zijn ziel bloot te leggen. Het resultaat is een videoportret met een diepe emotionele waarde die over generaties heen reikt en verbindt, en daarmee de verlangde inzichten biedt. Meer nog dan foto’s, filmpjes of brieven dat ooit kunnen houdt een Levensdocument de herinnering aan geliefden in al hun uniciteit springlevend!

Het maken van een Levensdocument

Aan het maken van een Levensdocument ligt een grondige voorbereiding en zorgvuldige aanpak ten grondslag. Er gebeurt niets dat u als opdrachtgever niet wil, en van tevoren wordt het hele proces stap voor stap met u doorgenomen. Is een productie klaar en gemonteerd, dan vindt er eerst privé een voorvertoning plaats, waarna op verzoek wijzigingen nog mogelijk zijn. Als u besluit tot het maken van een Levensdocument van uzelf of van iemand anders, dan is de eerste stap het houden van een voorgesprek. Ik kom daarvoor bij u thuis. Tijdens die eerste kennismaking neemt u samen met mij in ongeveer anderhalf uur door over welke onderwerpen u tijdens de opnames wilt spreken. Ook bespreken we de locatie waar gefilmd gaat worden. Alles wordt inhoudelijk doorgenomen, zodat u zich vertrouwd en veilig voelt met de gekozen aanpak, en weet wat u kunt verwachten op de dag van de opnames. U zult zich na de opnames waarschijnlijk verbazen wanneer u bedenkt dat u al heel snel geen weet meer had van de draaiende camera’s (max. twee). Als vakman staat Bob Ruesink er om bekend dat hij nagenoeg onzichtbaar aanwezig is, waardoor u geen seconde bent afgeleid.

Verbinding met het verleden

Over beroemdheden is altijd heel veel informatie te krijgen, maar het verleden van gewone mensen gaat vaak verloren en dat is zó ontzettend jammer. Verbinding met het verleden leidt volgens mij tot een groter geluksgevoel, het maakt zichtbaar wie je bent. Ook voor iemands naasten is dat van groot belang. Die worden met een Levensdocument meestal in positieve zin verrast door aspecten van iemands persoonlijkheid die ze eerder niet kenden. Mijn wijze van vraagstelling is erop gericht iemand te laten vertellen over wat hem of haar wezenlijk beroert. De idealen van waaruit iemand heeft gehandeld, diens passie en diepste drijfveren. Het ‘waarom’ van iemands leven. Iemand helpen dat te ontrafelen vind ik het mooiste wat er is.

De tijdsduur van opnamen

Na het monteren van de opnamen wordt het Levensdocument in een voorvertoning aan de hoofdrolspeler(s) getoond. Omdat zoiets emotioneel kan zijn, ben ik daarbij altijd aanwezig om steun te kunnen bieden. Dit is ook het moment om eventuele laatste wijzigingen te bespreken, waarna het Levensdocument definitief wordt voltooid. De duur van een levensdocument is minimaal 30 minuten en maximaal één uur.

Klanten aan het woord

Maarten Laponder, directeur van Rouwcentrum Rouwenhorst in Apeldoorn, liet in 2009 een Levensdocument van zijn grootouders maken:

“Voor mij is het Levensdocument van mijn opa en oma nu al onbetaalbaar, zó mooi vind ik het. Wat mij nog het meest heeft verrast is de andere kijk die ik hierdoor op mijn grootouders heb gekregen. Mijn opa is inmiddels al 88 jaar oud, maar in het Levensdocument wordt duidelijk hoe hij nog alles volgt en over alle onderwerpen een duidelijke mening heeft. Hij komt eruit tevoorschijn als een hele wijze man die overal een antwoord op weet. En mijn oma, die ik al mijn hele leven ken als een trotse, wat gesloten vrouw, vertelt op de dvd zeer openhartig over haar jeugd en haar ouders. Ik begrijp nu veel beter waarom ze is zoals ze is.“ “Bert-Jan van der Mieden kan als geen ander gevoelige vragen op de juiste manier stellen. Deze dvd heeft onze familie nog dichter bij elkaar gebracht, voor mij bevestigt het gesprek voor een deel ook wie ik zelf ben. Ik heb er al een aantal keren naar gekeken, ik ben er zo verschrikkelijk blij mee! Als mijn opa en oma er niet meer zijn zal de dvd voor mij een houvast zijn, die ik kan opzetten en waar ik troost in kan vinden op momenten in mijn leven dat ik het even niet meer weet.” “Het Levensdocument wil ik gaan aanbieden via onze begrafenisonderneming, aan mensen die terminaal ziek zijn en in een vroeg stadium het contact met ons zoeken. Als iemand jonge kinderen heeft, dan zullen die zich als ze groter zijn afvragen hoe hun moeder of vader was. Dan is zoiets als dit onbetaalbaar. Bert-Jan van der Mieden heeft de rust en integriteit om iedereen voor de camera over de streep te trekken om zichzelf te zijn en vrijuit te durven praten. Ook jonge mensen. Wat mij betreft is hij tijdloos.”

Kun je het mooier zeggen? Met dank aan Maarten. Wilt u meer informatie belt u  me dan: Telefoon: 055 5 22 39 26 of mobiel: 0653 31 31 47.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: