Presentatie Duurzame Dinsdag Gelderland 6 oktober

6 10 2009

Vanavond presenteer ik mijn idee inzake de multidisciplinaire werkconferenties. De kern van het programma bestaat uit de presentaties van 12 Gelderse duurzame initiatiefnemers. Zij krijgen elk drie minuten de tijd om u te overtuigen dat dit idee de moeite van uitvoering meer dan waard is. Daarnaast zullen zij de kans grijpen u concreet om advies of hulp te vragen. In bijgevoegd programma kunt u heel in het kort zien waar de presentaties over gaan. Hierbij treft u de flyers aan van de presentatoren, waaronder die van mijzelf: IK Verbind: Duurzaam bewust worden, bewust zijn en bewust doen. http://www.studioherder.nl/downloads/duurzamedinsdag2.html Dat helpt u ook in uw voorbereiding. Mocht u meer informatie willen dan kunt u kijken op de website http://www.duurzamedinsdag.nl onder regionale duurzame dinsdag Gelderland.

Na 3 presentaties is er tijd voor de experts in de zaal om kort advies te geven of – liever nog – een aanbod te doen. Dat is natuurlijk veel te kort. Na de presentaties is er nog een uur de tijd om verder met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een hapje en een drankje. Neemt u vooral uw visitekaartjes mee! De avond wordt geopend door wethouder Milieu van gemeente Zutphen de heer A.J. van Oosten. Hij zal de koffer met alle Gelderse duurzame initiatieven van 2009 aanbieden aan gedeputeerde Milieu mevrouw A. van der Kolk van provincie Gelderland. Wilt u er op letten dat de avond begint om 19:30 uur? We kijken uit naar uw komst! (Adres De Kaardebol: Harenbergweg 1, 7204 KZ Zutphen). Zie verder het programma.

DINSDAG 6 OKTOBER 2009
PROGRAMMA DUURZAME DATES

19.00 – 19.30 uur
Inloop

19.30 – 19.40 uur
Welkomstwoord
Wethouder milieu de heer A.J. van Oosten, gemeente Zutphen
Aanbieden van de Gelderse Duurzame Dinsdag koffer aan gedeputeerde mevrouw A. van der Kolk.

19.40 – 19.50 uur
Belang van Duurzame initiatieven en rol provincie
Gedeputeerde milieu mevrouw A. van der Kolk

19.55 uur – Presentatie 1
Dion Slijp: POOLY ‘carpoolen zonder gezeur’ IN 208-2009
Pooly is een gratis site om carpools te beheren. Duurzaam carpoolen begint bij een goede registratie en een onderling verrekenmodel dat flexibel is. Doordat Pooly carpoolen mogelijk maakt over meerdere auto’s die ongeveer dezelfde route rijden, zorgt het voor een optimale vulling van de auto’s en dus een minimale belasting van het milieu!

20.00 uur – Presentatie 2
Marcel van der Maal: Powerpapa IN 168-2009
Op basisscholen valt veel te verbeteren aan het energieverbruik en binnenklimaat. Helaas ontbreekt het scholen vaak aan tijd, kennis en geld om het probleem adequaat aan te pakken. Het Powerpapaproject is erop gericht vaders (aanvullende) kennis en tools te bieden. De powerpapa controleert het energieverbruik, geeft energieadviezen, vertelt kinderen over (duurzame) energie en docenten over het binnenmilieu en begeleidt kleine energiebesparende klussen.

20.05 uur – Presentatie 3
Maria Strik: Het Paradijsproject IN 325- 2009
In dit kunstproject hebben 55 Arnhemmers van vnl. allochtone herkomst antwoord gegeven op de vraag:” Wat betekent voor u het Paradijs?” Dit moet resulteren in een beeld bestaande uit de hoofdletter A in helder roestvast staal; afm: 5x5mtr. Inmiddels worden de portretten van de 55 deelnemers met hun antwoorden in moedertaal tezamen met de bundelingen geëxposeerd. De expositie straalt in woord en beeld de positieve duurzame bijdrage uit die deze succesvolle allochtonen leveren aan de hedendaagse samenleving. Er is een grote tentoonstelling van het Paradijsproject te zien t/m 11okt 2009 bij van Veen Noppen & de Vries advocaten te Arnhem.

20.10 uur
Reactie uit de zaal: wat is uw aanbod aan kandidaat 1, kandidaat 2 en kandidaat 3?
20.20 uur – Presentatie 4
Bert-Jan Meijer: Verkeerslichten.info IN 166-2009
Deze site stelt iedere weggebruiker in Nederland in de gelegenheid om melding te doen van slecht afgestelde verkeerslichten met als doel het aantal ergernissen hierover terug te dringen, de verkeersveiligheid te verbeteren, brandstof te besparen, een vlottere doorstroming te bevorderen en zo het aantal files te verminderen.

20.25 uur – Presentatie 5
Bert-Jan van der Mieden: Duurzaam bewust worden, bewust zijn en bewust doen!
Het einddoel van dit initiatief is het wereldwijd oprichten van diverse globaliseringcentra ter realisatie van de Millenniumdoelen. Een tussendoel is het organiseren van meerdaagse, multidisciplinaire werkconferenties om direct tot acties te komen en een zo breed mogelijk draagvlak te verkrijgen voor het oprichten van globaliseringcentra.

20.30 uur – Presentatie 6
Rien Otto: Ambassador IN 304-2009
The Ambassador ‘sustainable suit’ is gemaakt volgens de richtlijnen van de Fair trade en is klimaat neutraal geproduceerd. Mensen die dit kostuum dragen fungeren als ambassadeurs voor duurzaam ondernemen.

20.35 uur
Reactie uit de zaal: wat is uw aanbod aan kandidaat 4, kandidaat 5 en kandidaat 6?

20.45 uur – Presentatie 7
Martine Groenewegen: ‘Scoor en win voor uw achterkleinkinderen’? IN 377-2009
Dit idee gaat over het uitdagen van bedrijven om via een wedstrijd op internet meer initiatieven en acties te ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Toepassing van een wegingsfactor maakt dat grote en kleine bedrijven gelijke kansen hebben. De wedstrijd kan per gemeente georganiseerd worden zodat organisaties samen voor duurzaamheid gaan.

20.50 uur – Presentatie 8
Joep van de Ven: Regel je rijk! IN 278-2009
Ontwikkeling van een kwaliteitslabel voor regelsystemen van klimaatinstallaties is nodig! Nu beschikken monteurs, inregelbedrijven en toeleveranciers van regelaars over onvoldoende kennis, bestaan er veel energiefabels en is er geen eenduidigheid. Er is overleg nodig tussen partijen en thermodynamisch onderzoek om tot een label of keurmerk te

20.55 uur – Presentatie 9
Wilma Mulder: Awearness Fair Fashion Events IN 334-2009
Awearness Fair Fashion Events zijn evenementen die op inspirerende wijze aandacht vestigen op duurzaamheid in de kledingindustrie. Zij maakt verschillende doelgroepen – consumenten, producenten, handel, overheid, onderwijs en ontwerpers- bewust van de schaduwzijde van fashion en toont duurzame alternatieven. Het laatst gehouden event was gericht op Duurzame bedrijfskleding, op de Dag van de Duurzaamheid in samenwerking met provincie Gelderland

21.00 uur
Reactie uit de zaal: wat is uw aanbod aan kandidaat 7, kandidaat 8 en kandidaat 9?

21.10 uur – Presentatie 10
Jan Jonker: Our common future 2.0 IN 289-2009, 292-2009, 122-2009
De ambitie van het project Our Common Future is om met een groep van zo’n 1500 jonge talenten wereldwijd een actieprogramma op te zetten, met als doel een nieuwe visie op duurzaamheid. De uitkomsten moeten leiden tot landelijke conferentie en een haalbaarheidsstudie voor het wereldwijde project.

21.15 uur – Presentatie 11
Egbert Bouwhuis: GPX ‘groene energie van A naar B’
GPX maakt met behulp van een nieuwe interface inzichtelijk welke stroom van welke groene energiebron komt. Bedrijven kunnen zo hun eigen energiegebruik tegen het licht houden. In de toekomst kunnen particulieren dit instrument via hun mobiele telefoon gebruiken.

21.20 uur – Presentatie 12
Jos Sluijsmans: Fietsdiensten.nl IN 232-2009
Deze site bevordert het gebruik van de fiets voor het vervoer van goederen en personen in Nijmegen. Fietsdiensten.nl doet dit op verschillende manieren: door een fietskoeriersdienst, bezorging van mailings en (streek)producten bij restaurants en particulieren, organisatie van fietsinformatiemarkten, advies over fietsbeleid en duurzame mobiliteit.

21.25 uur
Reactie uit de zaal: wat is uw aanbod aan kandidaat 10, kandidaat 11 en kandidaat 12?

21.35 uur
De winnaar van Duurzame Dinsdag 2009 Ton van Rooijen van Go-Greener

21.40 – 22.30 uur
Netwerken met borrel
Met afsluitende toast door projectleider Stefanie Janssen van IVN

De Gelderse Duurzame Dinsdag wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en

IVN
IVN organiseert al voor het 11de jaar de Duurzame Dinsdag. Dit jaar is er voor het eerst een Gelderse Regionale Duurzame Dinsdag. IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap. Het IVN coördineert met name projecten op het gebied van netwerkbeheer en kennismanagement voor natuur- en milieueducatie en innovatie.

MVOplossingen
Als coach helpt Menno Kuiper organisaties om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te integreren in hun bedrijfsvoering. Menno is specialist in het doorlichten van bedrijfsvoering, kansen zien voor duurzaamheid en hierover te communiceren.

Marlies Leupen Projecten
Met haar eigen bureau legt Marlies Leupen zich toe op het effectief organiseren en presenteren van projecten en helpt zij opdrachtgevers om een overtuigend draagvlak voor projecten te realiseren.


Acties

Informatie

One response

7 10 2009
Bert-Jan van der Mieden

Reactie, geplaatst op verzoek van Wouter ter Heide.

Om de problemen van de globalisering het hoofd te bieden, zal allereerst de partijpolitieke grondslag van ons bestel openlijk ter discussie gesteld moeten worden, omdat de globaliseringsproblemen geen verdeeld zaaiende partijpolitieke maar een eensgezinde neutrale aanpak behoeven. Een boven de partijen uitstijgende aanpak die een ieder in zijn/haar waarde laat, dus geen gevaar vormt voor welke levens- en wereldbeschouwelijke overtuiging dan ook. Dé voorwaarde om gezamenlijk de schouders te zetten onder de gemeenschappelijke problemen. De moeilijkheid is alleen dat voor de realisatie van dat neutrale ‘eendracht-maakt-macht-bestel’ de medewerking van onze partijpolitici onontbeerlijk is. Zolang die ontbreekt blijft het dweilen met de kraan open en kan de strijd tégen de globaliseringsproblemen, ofwel die vóór het algemeen belang, gevoeglijk als verloren worden beschouwd.

Wouter ter Heide.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: