Leiderschap: Nieuwe inzichten en vaardigheden vereist. Deel 4: Investeringen.

15 04 2009

In het eerste artikel in deze serie gaf ik in het kort de huidige situatie weer en in het tweede artikel noemde ik de vereisten voor effectief leiderschap op het gebied van waarden, normen en motivatie. In het derde artikel behandelde ik het onderwerp “duurzaamheid”. In dit artikel doe ik hetzelfde ten aanzien van de benodigde investeringen.

Investeringen:

01. Zorg voor goed risicobeheer.
02. Bepaal je uitgavenpatroon geheel opnieuw, alsof je opnieuw begint. Ban elke verspilling uit. Wordt zuinig ten dienste van de lange termijn, niet ten dienste van de korte termijn. Voer verbeteringen door, die op termijn tot besparingen leiden.
03. Snijd alleen in kosten die de lange termijn doelstellingen niet schaden.
04. Investeer effectiever en meer tijd in de in- en externe communicatie.
05. Investeer in personeel d.m.v. training en opleiding. Genereren van meer omzet van een paar procenten levert meer op dan een kostenbesparing op trainingen.
06. Investeer in ontwikkeling en ontplooiing, effectiviteit en efficiency.
07. Bepaal van elke investering het verwachte rendement, breng de consequenties in kaart en stel vast wie verantwoordelijk is voor het proces en de resultaten.
08. Voer daadkrachtig de noodzakelijke en gewenste veranderingen in, zodat je sterker wordt in slechtere tijden en optimaal kunt profiteren als het weer beter gaat. Ruim op en herijk je visie, missie en doelstellingen. Stel prioriteiten, stel een actieplan op en voer dat uit.
09. Erken je beperkingen. Sta open voor nieuwe ideeën, initiatieven, visies en doelstellingen. Leider zijn betekent niet dat je niet onzeker mag zijn. Het toegeven van fouten of beperkingen is geen teken van zwakte, maar van bewustzijn en integriteit. Openstaan voor kritiek en ervoor zorgen dat ondergeschikten dat niet afschermen is voorwaarde.
10. Het gaat om luisteren, zichtbaar leiderschap en transparante, duidelijke communicatie. Zeker in crises. Leer van het verleden en van je fouten.
11. Roep onafhankelijke, professionele hulp in die je spiegelt en scherp houdt.
12. Inventariseer en analyseer alle problemen en los ze daadkrachtig op.

In het vijfde artikel behandel ik op dezelfde wijze het onderwerp “Communicatie”.

Je kunt je, als je dat wilt, inschrijven op deze artikelenserie. Dat kost je alleen een mailtje. Zet daarop “Leiderschap” en ik zet je op de verzendlijst daarvoor. De eerste twee artikelen verschenen op 13-04-2009 en het derde op 14 april.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: