Zorgen voor of zorgen om bijna vierhonderdduizend jonge vrouwen?!?

4 03 2009

Zou jij je (klein)dochter, of andere jonge vrouw om wiens lot je je bekommert, laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker? “Natuurlijk”, zou je zeggen, als je een beetje vertrouwen hebt in de huisartsen, de Gezondheidsraad en de politici. “Het is toch onderzocht en ze hebben toch het beste met onze gezondheid voor!” Helaas zijn er redenen genoeg om eraan te twijfelen, of het goed is wat er nu gebeurt. Zeker als er kritiek en ernstige twijfel is o.a. van huisartsen en binnen de Gezondheidsraad. Naar ik hoop is dit artikel nog niet geheel mosterd na de maaltijd en kunnen betrokkenen tot een bewuste afweging komen.

Waar gaat het om?

Een vaccin is een stof die bij mens of dier bescherming tegen besmettelijke ziekten opwekt, de zogenaamde immuunrespons, zonder dat de betrokkene eerst ziek wordt. Een vaccin bootst een lichte besmetting na. Het lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken. Deze komen in actie bij in aanraking komen met de ziekte, waardoor men niet of minder ziek wordt. De gevaccineerde is daardoor beter bestand tegen de ziekteverwekker waar het vaccin voor bedoeld is. Op achttien plaatsen in Nederland is 2 maart j.l. begonnen met de vaccinatie. Er zijn ruim 380.000 meisjes uitgenodigd die dit jaar dertien tot en met zestien jaar worden. In een half jaar kunnen ze bij de GGD de drie benodigde prikken halen. Vanaf september krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar de prikken.

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte, maar in Nederland steeds zeldzamer. In 2005 hadden 687 vrouwen baarmoederhalskanker en in 2007 stierven er 204 vrouwen aan. Daar wil de overheid wat aan doen. GlaxoSmithKline brengt het onder de naam Cervarix op de markt. Het vaccin is nooit een garantie tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker. Het beschermt tegen twee van de veertien kankerverwekkende typen van het Humaan Papillomavirus (HPV), dat in 70 procent van de gevallen verantwoordelijk is voor het ontstaan ervan. De Gezondheidsraad schat de uiteindelijke effectiviteit van het vaccin op maximaal 54%.

Bezwaren tegen de vaccinaties

Een bezwaar tegen vaccinaties in het algemeen is dat de DNA-huishouding, het immuunsysteem en ons lichamelijk functioneren verstoord wordt door vaccinaties met vreemdsoortig DNA en gif dat in vaccinaties zit. Er wordt door onderzoekers een verband gelegd tussen het toedienen van vaccinaties en wiegendood bij baby’s, toename in ADHD, autisme en kanker en immunologische ziektes en hersenziektes! Ik heb er geen verstand van en het is voor mij niet mogelijk alle informatie tot me te nemen en op ware merites te beoordelen, maar alert zijn op de risico’s is in ieder geval zinvol. Hoezeer men de bijdrage aan de gezondheidszorg van vaccins, naar mijn idée, in het algemeen wel erkent. Volgens critici is nog niet duidelijk hoe effectief het HPV-vaccin is, hoe lang het werkt en wat (op termijn) de bijwerkingen zijn. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken is tegen de vaccinatie. “De zin en effecten van toediening op zeer jonge leeftijd zijn nauwelijks onderzocht”.

De Gezondheidsraad stelt dat vóór invoering geheel of gedeeltelijk aan zeven criteria moet worden voldaan. Maar aan vijf daarvan wordt kennelijk niet of nog niet volledig voldaan. Dat roept bij critici de vraag op of het gebrek aan gegevens over veiligheid van de vaccins wel serieus genomen wordt. De Gezondheidsraad erkent dat de bijwerkingen op lange termijn inderdaad onbekend zijn. Het zal waarschijnlijk meer dan tien jaar duren, voordat de meeste vragen zijn beantwoord.

Artsen waarschuwen voor het gevaar dat andere stammen van het virus vaker de kop op steken als de twee hoofdschuldigen van de veertien typen van het HPV worden onderdrukt. De vaccinatie kan tot meer doden leiden, omdat vrouwen zich later ten onrechte veilig kunnen voelen en zich niet meer laten controleren. Dat is een van de bezwaren die het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) uit in vakblad Medisch Contact. Per 85 duizend gevaccineerde vrouwen zou volgens berekeningen van het NHG één sterfgeval worden voorkomen. Dat geld kan de overheid beter steken in onderzoek om de kans op baarmoederhalskanker vroegtijdig vast te stellen, vinden de huisartsen.

Wie is hierbij gebaat?

De vaccinatie kost heel veel geld en men heeft nog ernstige twijfels omtrent de effecten. De Gezondheidsraad onderkent dat de kosten-effectiviteitverhouding van het huidige screeningsprogramma vele malen gunstiger is dan die van vaccinatie, maar geeft desondanks een positief advies. Voorzitter prof. dr. J.A. Knottnerus van die raad erkent dat er nog veel vragen zijn, maar volgens hem wegen de voordelen ruim op tegen de nadelen. De Gezondheidsraad verwacht dat vaccinatie het aantal doden halveert.

De snelheid van invoering staat in schril contrast met de zorgvuldige introductie van andere landelijke preventieprogramma’s, zoals het bevolkingsonderzoek op dikkedarmkanker. Terwijl daaraan jaarlijks 4500 mensen sterven en daarvoor een weinig belastende screeningstest bestaat, die het bevolkingsonderzoek waarschijnlijk zelfs kosteneffectiever maakt dan de screening op borst- of baarmoederhalskanker.

Een verklaard tegenstander is Désirée Röver, auteur van het boek “Baarmoederhalskanker, HPV-vaccins als een ‘deus ex vagina’,” dat in mei 2009 uitkomt. Corinne Gouget schreef het boek”Wat zit er in uw eten?, Uitgeverij Bouillion Bilthoven, 2008 en Henk Trentelman schreef het boek ‘Chemo? Of kan ik zelf kiezen?’. De neuropsycholoog Drs. John Consemulder schreef boeken en artikelen over deze materie en houdt er lezingen over. Voor meer informatie beperk ik me tot een paar verwijzingen naar voor- en tegenstanders: http://www.rivm.nl, http://www.prikenbescherm.nl, http://www.nvkp.nl, http://www.kidsfeeling.nl en http://www.vaccinatieschade.nl. Hieruit en uit alle reacties in de media is in ieder geval de conclusie te trekken dat door zorgvuldiger voorbereiding en voorlichting een hoop commotie, onduidelijkheid en uiteindelijk “zorg om” voorkomen had kunnen worden! Hopelijk neemt de overheid alsnog haar verantwoordelijkheid hierin.

Ondanks al deze twijfels en bezwaren van diverse medici en organisaties is nog nooit met zoveel snelheid een vaccin door de politiek geaccepteerd. De farmaceutische industrie heeft een stevige lobby gevoerd voor het vaccin. Volgens het NHG is het door de grote geldstromen vanuit de farmaceutische industrie voor de onderzoekers moeilijk vol te houden dat ze onafhankelijk zijn. Een aantal gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s) verloot zelfs iPods om meisjes zo ver te krijgen dat ze zich laten inenten en “het wat aantrekkelijker te maken.” Mijns inziens belachelijk, onethisch en schandalig en ook dat de politiek en de overheid dat toelaten. Strijden voor recht is geen overbodige luxe en zorgvuldig omgaan met de gezondheid van deze meisjes en jonge vrouwen onze plicht. Angst is altijd een slechte raadgever, maar het is wel noodzakelijk om naar uiterst kunnen informatie te verzamelen en op haar ware merites te beoordelen. Zodat we bewust worden, bewust zijn en bewust kiezen.

Zie ook de artikelenserie “Willen wij weten? En wat?


Acties

Informatie

One response

20 04 2009
tineke kleij-van den boomen

Hallo Bert-Jan,

Vandaag kwam ik “bij toeval” onderstaand bericht in de Daily Expres tegen (zie ook http://www.express.co.uk/posts/view/95924/Teenage-girls-sue-over-cancer-jab).

Sunday April 19,2009, By Lucy Johnston
A GROUP of British teenagers has launched the first legal action against the makers of a controversial ¬cervical cancer jab.
They have suffered symptoms ranging from paralysis and ¬seizures to fatigue and muscle aches since being given the Cervarix vaccine. The jab is being given to girls from the age of 11 in a huge nationwide programme launched last September. It is claimed it will give 70 per cent protection from the disease to every girl under 18 by 2011.

But a growing number of parents and medical experts believe the vaccine may have alarming side effects.

Among them is Sophie Vickery, 35, from Honiton, Devon, who is convinced the drug has turned her daughter Hattie from a happy 13-year-old with a love of music into an invalid plagued by paralysis, breathing problems and lethargy.

Twelve-year-old Ashleigh Cave has been in hospital in Liverpool since last October suffering paralysis in her legs.

She collapsed five times within 48 hours of getting the jab. Other girls have suffered breathing and visual problems.

The case has been taken up by London solicitor Peter Todd, who specialises in vaccine-related claims.

He said: “If you are immunising a large population it is likely a small number will have a serious adverse reaction. These people are innocent, but may become seriously disabled as a result of the jab. I want to see justice for them.”

So far there have been more than 1,300 reported reactions to the jab in the UK.

Critics say its sister vaccine Gardasil, used in the US for nearly three years, is linked to almost 12,000 reactions including 32 deaths, paralysis, seizures, blood clots, heart ¬attacks, sight problems and blackouts.

London GP Richard Halvorsen, author of The Truth About Vaccines, said: “It has been introduced far too quickly. I would not recommend girls are vaccinated until we know more.”

Biologist Dr Mae Wan Ho, who has published a recent report on the jab, said: “I would ban this vaccine. It has low effectiveness and it is also ¬subjecting people to the risk of long-term side effects.”

A spokeswoman for GlaxoSmith-Kline, which makes Cervarix, said: “Cervarix had to undergo rigorous testing with large numbers of people in numerous clinical studies.”

She said more than 70,000 doses of the firm’s vaccine had been given in trials and recipients had been monitored for more than six years. Clinical studies had shown Cervarix was “generally well tolerated”.

New Department of Health figures yesterday showed take-up of the vaccine has soared due to the publicity surrounding the death last month of TV reality star Jade Goody from ¬cervical cancer.

Almost 85 per cent of girls have now had the first of the three injections needed.

Dr Lesley Walker, of Cancer ¬Research UK, said: “Jade’s courage has been hugely beneficial in terms of saving lives.”

Groet ………. Tineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: