Christelijke kerken worstelen met de geschiedenis, deel 2.

10 02 2009

In vervolg op het eerste artikel over dit onderwerp op 09-02-2009(http://wp.me/pg2BH-js) en de reacties daarop wil ik graag het volgende toelichten. Hoezeer dienaren en aanhangers van diverse godsdiensten ook buitengewoon goede werken hebben verricht en nog steeds verrichten is het wel van het grootste belang om oog te hebben voor de misdaden die door hen gepleegd zijn en worden tegen de mensheid. En de wijze waarop zij zich schuldig gemaakt hebben en maken tegen de rechten van de mens. Het veroordelen en vervolgens volledig wegzetten van je medemens als een zondaar en die hel en verdoemenis toewensen is daar een van de voorbeelden van.

Uit mijn eigen levenservaring en uit mijn werkervaring, ook als therapeut, ben en word ik geconfronteerd met o.a. diverse christelijke geloofsgemeenschappen die niet schromen zich hieraan schuldig te maken. Ouders, kinderen, andere familieleden en geloofsgenoten werden en worden verboden om met deze afvalligen om te gaan. Waar je mee omgaat – en in dit geval zijn dat zij die volgens hen in handen gevallen zijn van de duivel – daar word je immers mee besmet! Ik heb diverse personen, zowel particulier als uit organisaties, begeleid die (zwaar) getraumatiseerd waren door oneigenlijke manipulaties, indoctrinaties en tirannieke machtswellust van dienaren van de kerk en van medegelovigen. Vele gelovigen hebben geleden onder het juk van monniken, nonnen en andere gestelijken en werden zelfs seksueel misbruikt door hen. Nogmaals, de goeden onder hen niet te na gesproken. Maar we kunnen er niet om heen dat het vandaag de dag nog steeds gebeurt! Godsdiensten zijn en worden nog steeds vergiftigd door volstrekt oneigenlijk, sektarisch denken en handelen.

Vanmorgen stond in het FD het bericht dat Frido Mann, kleinzoon van de schrijver Thomas Mann, zijn lidmaatschap van de katholieke kerk heeft opgezegd, naar aanleiding van het weer tot de kerk toelaten door de paus van bisschop Richard Williamson. Als toelichting daarop zegt hij:”Het zou gelijkstaan aan zelfbedrog en huichelarij, als ik zou blijven behoren bij een kerk met een leider die zo cynisch en met zoveel minachting voor mensen handelt”.
Ik kan het me heel goed voorstellen en ook de moeite die vele geloofsgenoten met dit gebeuren hebben. Het oneigenlijke handelen van gelovigen en hun geestelijke leiders – van welke oosterse of westerse godsdienst dan ook! – plaatst vele goedwillende gelovigen in de huidige tijd voor een dilemma.

Er is een mooi verhaal over de grote Leraren der mensheid, die de godsdiensten in de wereld brachten, die gezamenlijk in den hemel aan tafel zaten en het hoofd schudden om wat de mensheid van hun “een en dezelfde boodschap” gemaakt hebben.

Het is niet voor niets dat ik, op basis van mijn eigen kennis en ervaringen, oproep tot een interreligieus centrum en verbinding tussen de diverse godsdiensten. Het is niet alleen te hopen, maar ik ga er ook voor dat de 21e eeuw de eeuw wordt van eenheid in verscheidenheid.

Je kunt reacties op dit artikel ook lezen op het Spiritueel Ondernemersnetwerk: http://spiritueelondernemersnetwerk.ning.com/xn/detail/2149839:Comment:21840

Ook daar tref je boeiende uitwisselingen van gedachten aan over diverse thema’s.


Acties

Informatie

One response

28 02 2009
Bert-Jan van der Mieden

Zie de reacties op het eerste artikel van 09-02-2009, die na 10-02 daarop zijn binnengekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: