Wat houdt een internationaal globaliseringscentrum in?

2 02 2009

Een globaliseringscentrum is het centrum waarin en vanwaar uit er integrale activiteiten ontstaan ter realisatie van de doelstellingen van de Stichting Globaliseringscentrum. Deze staan in het teken van het realiseren van de Millenniumdoelen en het wereldwijd respecteren van de mensenrechten en het handhaven en tot stand komen van vrede. Het is een unieke, internationale ontmoetingsplaats door de interactie tussen de maatschappelijke disciplines: Het bedrijfsleven, kunst en cultuur, non-gouvernementele organisaties, overheid, politiek, religie en wetenschap en de burgers/consumenten. Uitnodigend tot (internationale) actie.Opzet en voorzieningen

1. In het Globaliseringscentrum zijn er werk- en ontmoetingsruimten waar men, wel of niet georganiseerd, met elkaar integraal van gedachten kan wisselen en kan werken aan diverse projecten/acties. Er kunnen workshops enz. gehouden worden waarin alle disciplines integraal tot acties/projecten komen.
2. Er is tevens een stilte- en bezinningscentrum, met de mogelijkheid om gedachten en ideeën in een databank op te slaan, o.a. ten behoeve van de diverse project- en actiegroepen.
3. Er is een ruimte waar uitsluitend interreligieuze bijeenkomsten worden gehouden, die de grenzen van de afzonderlijke geloofsovertuigingen overschrijden en hen verbindt.
4. Er is een internationaal informatiecentrum, waar men, door een databank en alle mogelijke media, op de hoogte gesteld kan worden van kennis, ervaring en activiteiten / projecten op het gebied van de integrale, multidisciplinaire aanpak van de wereldproblemen, op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en waarachtige globalisering.
5. In het Globaliseringscentrum worden interdisciplinaire nationale en internationale conferenties, congressen, lezingen, workshops en andersoortige bijeenkomsten gehouden.
6. Er worden, uitsluitend interculturele, concerten, voorstellingen en evenementen verzorgd.
7. Er zijn specifieke internationale winkels en restaurants, die voldoen aan door de Stichting Globaliseringscentrum vastgestelde criteria ten aanzien van verantwoord voedsel en verantwoorde, duurzame producten.
6. Er wordt een internationaal monument opgericht ter herdenking van alle betrokkenen, zowel slachtoffers als daders, bij zinloos, fysiek en psychisch geweld en ter inspiratie om te komen tot individuele en collectieve vrede en welzijn. Een monument dat uitnodigt en aanspoort tot gezamenlijke, integrale, nationale en internationale actie.
7. Er zijn accommodaties om te overnachten: jeugdherberg, camping, hotel, die voldoen aan door de Stichting Globaliseringscentrum vastgestelde criteria.

Middelen

Voor betaalde activiteiten wordt de bijdrage afgestemd op het inkomen, zodat de mogelijkheid tot deelname laagdrempelig is. Na de oprichting komt het geld binnen via de opbrengsten uit de afzonderlijke onderdelen van het globaliseringscentrum: Interreligieuze bijeenkomsten, conferenties / concerten / evenementen e.d. / overnachtingsaccommodaties, restaurants, winkels, het kenniscentrum. Alle onderdelen dienen winstgevend te zijn. De opbrengsten daaruit en opbrengsten verkregen uit subsidies, sponsoring en donaties, worden aangewend voor projecten in het kader van de Stichtingsdoelstellingen en het opzetten van globaliseringscentra in landen en regio’s, die de middelen daartoe niet hebben. Altijd ondernemerschap bevorderend en gericht op winstgevendheid ten behoeve van het komen tot een betere en gelukkiger wereld.

Wanneer en waar?

De bedoeling is dat het eerste internationale globaliseringscentrum zodra mogelijk, maar in ieder geval op 21 juni 2014, wordt geopend. Daarbij wordt gedacht aan de plaats Interlaken in Zwitserland, maar ook een andere locatie is mogelijk. Het is mogelijk dat er wereldwijd meerdere centra ontstaan. Waarom 21 juni 2014? De 21e omdat dan de zomer begint; het seizoen van de volle bloei. Het jaar 2014 is honderd jaar na het uitbreken van de eerste wereldoorlog. We sluiten dan, en hopelijk eerder, een periode af van drie wereldoorlogen; de 1e en de 2e wereldoorlog en die van het terrorisme. Ten behoeve van het bijdragen aan het behouden van of komen tot vrede kunnen de onafhankelijke centra geplaatst worden op neutrale grond in of tussen oorlogsgebieden. De Stichting Globaliseringscentrum wil idealen realiseren door bewust worden, bewust  zijn en bewust doen.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: