Het onbespreekbare bespreekbaar: Ben ik succesvol?

10 11 2008

Welke innerlijke factoren spelen een rol bij het wel of niet hebben van succes? Mijns inziens zijn die factoren doorslaggevend voor de effectieve werking van de aan de buitenkant liggende succesfactoren, zoals bijvoorbeeld o.a. effectieve focusing, planning en goed timemanagement.

Wanneer zijn we succesvol? Dat zal voor iedereen verschillend zijn, maar velen (h)erkennen, dat het niet alleen ligt in rijkdom, status, positie, rol, (meer) bezit en groei. Er zijn mensen die een of meerdere van bovengenoemde succes-elementen hebben, maar aangeven dat niet belangrijk te vinden. De meest voorkomende is geld. “Geld vind ik niet belangrijk” wordt vaak gezegd door mensen die het in (zeer) ruime mate bezitten. Daar zit nogal eens een addertje onder. Ik heb mensen gecoacht die in paniek raakten bij de minste geringste koersdaling, als ze heel kort zonder inkomsten zaten, of hun baan dreigden te verliezen. Terwijl ze voor langere tijd meer dan genoeg geld achter de hand hadden. Soms krijg je sterk de indruk dat het gemakkelijk gezegd wordt en men zich spiritueel en niet-materialistisch wil doen voorkomen. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Geld is heel belangrijk. Ook als je heel rijk bent, want dan kun je er iets goeds mee doen, voor degenen die het nodig hebben en er zelf niet aan kunnen komen. Velen doen dat gelukkig ook. Geld kan je gelukkig maken, maar ook diep ongelukkig, door de manier waarop jezelf en anderen er mee omgaan. Hetzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld een bepaalde positie of status. Succes kan door bovengenoemde elementen worden bepaald, maar ook door andere.

Gelukkig zijn in je werk, succesvol zijn in de opvoeding en/of zorg voor anderen, goede relaties, innerlijk evenwicht, een gelukkig makende levensovertuiging, zijn ook aspecten die ons succesvol doen zijn. En een ding is zeker: Deze succes-elementen zijn meer bepalend en wezenlijker dan de eerder genoemde, die met bezit te maken hebben. Een directeur zei eens tegen mij:”Ik heb alles, maar ik heb alleen behoefte aan liefde”. Het antwoord op de vraag wat succes werkelijk voor ons betekent, kunnen we vinden als we visualiseren dat we op ons sterfbed de vraag stellen wanneer we onszelf succesvol vonden. Dan gaat het antwoord altijd over liefde, vriendschap en niet over het lintje of het dure jacht. Hoe fijn ook om gehad te hebben. Succes wordt niet bepaald door wat we hebben, maar door wie en hoe we Zijn, als mens, medemens en medeschepsel. Het mens-zijn is daarbij meer bepalend dan het functionaris zijn.

Praten over succes?

Vertellen over onze successen is niet erg Nederlands/calvinistisch en melding maken over ons niet succesvol zijn doen we al helemaal niet graag. We mogen niet boven het maaiveld uitsteken en we willen ons niet de mindere voelen. Laat staan dat we praten over de redenen van ons niet succesvol zijn. Tevens wordt vaak de in-effectieve methode gebruikt, om naar de ander, de markt of de omstandigheden te wijzen. En dus de fout, schuld of oorzaak niet bij onszelf te zoeken. Als we daar wel toe bereid zijn, komen we namelijk bij onze eigen kwetsbaarheid. We durven ons veelal niet kwetsbaar op te stellen en onze kwetsbaarheid toe te geven. We geven niet graag toe problemen te hebben, boos, bang of eenzaam te zijn, ons onmachtig te voelen, of dat we onze doelen en doelstellingen niet halen. Dat beschouwen we als een teken van zwakte en gezichtsverlies. We praten liever niet over onze negatieve en onze minderwaardigheidsgevoelens en -gedachten. Daarom willen we niet over ons niet succesvol zijn praten of schrijven.

De onderliggende oplossing

In onze kwetsbaarheid zit de oorzaak, maar ook de oplossing: Onder onze minderwaarde, lijden, kwetsbaarheid en gezichtsverlies ligt het zielsverlangen naar ons Zijn en onze eigenwaarde. Maar om tot deze oplossing te komen, moeten we iets doen, dat we niet gewend zijn, waardoor we voor die oplossing veelal niet kiezen. En dat is Zelfreflectie: De oplossing in onszelf vinden. We leggen helaas niet alleen vaak de schuld buiten ons, maar ook de oplossing moet van buitenaf komen. Natuurlijk ligt de oplossing mede in bijvoorbeeld focussen, goed timemanagement en weten wat je kunt en wilt, maar we slaan de basis over: Wie ben ik als mens? Wat is het doel, de zin, de essentie van mijn bestaan? Wat is mijn eigenwaarde? Wanneer kan ik zeggen:”Ik Ben me Zelf”. De antwoorden vinden op die vragen vergt zelfreflectie.

De bewustwordingspsychologie maakt het onbespreekbare bespreekbaar en biedt nieuwe inzichten en concrete handvatten om tot effectieve zelfreflectie te komen. Na het postmodernisme is het nu tijd voor het Ennisme, de Filosofie van de Verbinding, gebaseerd op de bewustwordingspsychologie. Toon je kwetsbaarheid en ontdek dat je niet alleen kwetsbaar bent. Dat genereert tevens openheid bij de ander en leidt tot (herstel van) verbinding. Verbinding is de brug naar elk succes. We weten waardoor we succesvol kunnen zijn: Vertrouwen, erkenning, waardering, respect, veiligheid, waarheidsliefde en goede communicatie. Bewustwordingsmanagement wijst de weg naar onszelf en biedt daardoor de weg naar duurzame ontwikkeling en ontplooiing en duurzame en waarachtige globalisering.


Acties

Informatie

3 responses

11 11 2008
Chris Stapper

Mooie post Bert-Jan!

Ik denk dat succes iets is dat je ervaart. Het maakt niet zo veel uit wat je concrete positie is. Of je nou de twee na rijkste man ter wereld bent, of een stratenlegger. Als je het leuk vindt wat je elke dag doet, dan ben je al succesvol. Want wat willen we écht meer bereiken?
Een gevaar is misschien dat we door onze tevredenheid te zeer berusten in onze situatie. Dan kan het moeilijk worden om iets te veranderen. De eeuwige vraag blijft of we iets moeten veranderen als we tevreden zijn.

Een mooie post, die je vast aanspreekt, over ‘succesvol’ zijn:
http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2008/09/get-to-vs-have.html

20 11 2008
Cor

Mooie blog Bert-Jan. Doet me herinneren aan de blog waar in geschreven stond:

Er zitten 3 figuren op de stoep voor het huis, de vrouw des huizes komt na een werkdag terug en 1 van de figuren spreekt haar aan: Is de heer des Huizes thuis? Ja, zei de vrouw, zijn uw kinderen ook thuis? Vroeg de 2e…Jawel, wij zullen ons even voorstellen. Wij zijn Rijkdom, Gezondheid en Liefde. En wij hebben een verrassing voor U.

Ga naar binnen, overleg met uw man welke U van één van ons 3-en binnenlaat voor het diner. Kiest u bijvoorbeeld voor Rijkdom een ongekende rijkdom zal u ten deel zijn…De rest snapt u wel en kunt u zelf invullen. Er zit 1 restrictie aan. U kunt slecht uit 1 van ons kiezen. De vrouw gaat naar binnen en heeft overleg met haar man. De man is niet zeker, het klinkt allemaal fantastisch. Ze zijn er beduusd van..Wat moeten ze nu kiezen? De vrouw en de Man besluiten hun dochter er bij te betrekken en vragen haar advies. De dochter zegt: Papa en Mama, we hebben elkaar, dat is voldoende.

Ze besluiten alledrie naar buiten te lopen en de Liefde uit te nodigen voor het diner in hun huis. Nou, we hebben overleg gehad en onze keuze is gevallen op Liefde om ons diner mee te delen. Sorry andere 2….De drie figuren staan alle drie op en lopen naar binnen toe. Maar, stamelt de vouw…We konden toch alleen kiezen uit 1 van jullie 3-en? Ja zegt de Rijkdom, als u had gekozen voor Rijkdom of Gezondheid. Waar Liefde naar toe gaat, daar zijn wij ook!

20 11 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Cor,

Bedankt. Prachtig verhaal en mooie reactie. Tot volgende week!

Groetjes,

Bert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: