Verjaardagen en -momenten

29 09 2008

Vele mensen hebben moeite met hun verjaardag. Ze worden er liever niet aan herinnerd, omdat ze weer een jaartje ouder worden en daar negatieve, vervelende associaties aan koppelen. Immers:“De ouderdom gaat met gebreken”. Een verjaardag kan ook vervelend zijn door het “verplicht” bezoeken of “moeten” uitnodigen. Een veel gehoorde klacht:“De kamer zit helemaal vol, je rent en draaft maar en spreekt eigenlijk niemand”. Maar het kan ook anders:

Ten eerste is een verjaardag oorspronkelijk je geboortedag, die je vervolgens jaarlijks viert. Tip 1: Wordt elk jaar opnieuw geboren. Evalueer het jaar, de jaren daarvoor op alle zes kwaliteitsniveaus van leven; fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel en spiritueel en maak je plan op al die niveaus voor het komende jaar. Trek daar eens een dag voor uit. Wellicht confronterend, maar het biedt perspectief voor twee dagen feest! Zeker als je het een paar keer gedaan hebt en het steeds beter met je gaat, doordat je meer grip hebt op de zin- en betekenisgeving van je leven.

De vandermieden-kalender

Ten tweede kun je je leven in zes perioden indelen: De eerste jeugd tot achttien jaar. De eerste volwassenheid tot vijfenzestig jaar. De tweede jeugd vanaf veertig jaar en de tweede volwassenheid vanaf 65 jaar. De derde jeugd vanaf tachtig jaar en de derde volwassenheid vanaf negentig jaar. Bewust overlappen de periodes van jeugd en volwassenheid elkaar. Je blijft volwassen, maar groeit daarin. En je geeft jezelf in die periode de ruimte om je je jeugd weer te herinneren en te vernieuwen en te “verjongen”: Nieuw innerlijk en uiterlijk elan.

Tip 2: Evalueer je jeugdperiodes en periodes van volwassenheid en maak plannen voor de volgende periode. Samen met mijn oproep tot evaluatie van elke honderd dagen(Zie het artikel daarover op 06 september 2008) kom je tot diverse evaluatiemomenten in je leven. Daarmee scherp je je doelstellingen en doelen aan in leven, wonen en werken en kom je tot een verdieping van de zin- en betekenisgeving van je leven.

De verjaardag zelf

Tip 3: Bepaal zelf eens opnieuw of je die viert en hoe. Ik vier hem regelmatig niet, of uitsluitend met Joke en de kinderen. Doorbreek de sleur: Nodig mensen afzonderlijk uit, zodat je meer tijd voor elkaar hebt, of organiseer een feest.

En tenslotte, Tip 4: Associeer je verjaardag met positieve gevolgen: Je bent weer een jaartje wijzer geworden en kunt ervoor gaan zorgen dat je weer wijzer wordt. Tel je zegeningen. Maak (zoveel als mogelijk) van elk Nu, van elk moment een nieuwe geboorte van je Zelf.

Mag ik je dan nu met dit moment feliciteren! Van harte en…..maak er iets moois van!

P.S. Wil je meer betekenis- en zingeving in leven en werken? Zie http://www.pyramide.nl


Acties

Informatie

3 responses

12 04 2009
Ron

Hoi Bert-Jan,

Leuk dat je in het kader van mijn verjaardag even refereert naar dit oudere blog artikel. Je beschrijft het terugblikken en -bezinnen en hoe je weer vooruit wil.
Ik heb gisteren een kleine club uitgenodigd dat mij het meeste zint qua mensen: humor, intelligentie en liefde wordt gecombineerd. Hierbij heb ik dan ook tijd voor de mensen ook al is de koffie en gebak even aanpoten. Ook is wel wat negativiteit bij een enkeling maar die nodig ik bewust uit, aangezien één van mijn overtuigingen is om trachten een voorbeeld te zijn voor anderen.

Je drietaps jeugdfasering in iemands leven is erg mooi om te lezen, twee ervan kan ik delen al uit ervaring. Zo’n tweede fase levert een wisselwerking op tussen wie en wat je bent met wat je en wie graag eigenlijk wilt zijn. Daar zie je inderdaad de geijkte kentering optreden, ook bij mij. Rijpen en evauleren is wel een mooie gewaarwording, als je er maar regelmatig bij stilstaat. Uiteraard is niet alleen je verjaardag of de periode eromheen zo’n moment. Maar ik weet dat je dit ook zo bedoelt, echter het creëren van bewustzijn met zo’n blog rond een verjaardag helpt sommigen weer herinneren.

Nog dank voor je berichtje.

Groet,
Ron.

13 07 2012
Sonja Broekhuizen (@zsonja)

Vandaag ben ik jarig 🙂
Vanmiddag ga ik bij een vriendin, samen met haar en haar dochtertje, iets creatiefs doen en ik blijf lekker bij haar en haar kinderen eten. Het belooft dus een geweldige dag te zijn vandaag . . . !

13 07 2012
Bert-Jan van der Mieden

Van harte nogmaals Sonja en creativiteit is het mooiste dat we elkaar kunnen geven nietwaar. Fijne dag gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: