Hoofd en Hart

27 09 2008

De biljoenen vlogen de machthebbers om de oren, maar de gewone burgers in de VS en elders in de wereld blijven met een leeg omhulsel achter van de wrange vruchten die de “Wallstreeters en consorten” – niet te verwarren met hangjongeren – als zoete vruchten tot zich namen. Maar voor de gewone burger, die te maken heeft met de realiteit van de reële economie, is er misschien nog hoop. Alhoewel, hoezo en welke dan?

Van harte

Ik gun het ze van harte, die rijken der aarde. Even een opsomming uit het FD van vandaag: Er zijn 10,1 miljoen miljonairs in deze wereld met een totaal vermogen van 27.800 miljard euro. Lees het voorgaande zinnetje nog eens rustig over. In Azië zijn er 2,8 miljoen miljonairs met een gezamenlijk vermogen van 6500 miljard euro. In Europa zijn er 3,1 miljoen miljonairs. Stel dat er nu ca. 50%, om even van een heel akelig scenario uit te gaan, van hun vermogen verdampt dan resteert nog zo’n 14.000 miljard euro. Het aantal miljonairs groeit het meest in India, met 22,7%, waar er nu 123.000 zijn, in China met 20,3% en in Zuid-Korea met 18,9%.

Ter harte

Waarom is het nu zinvol om hierover te schrijven? Ik schreef al eerder over dit onderwerp in “De schande van de armoede” op 01-08 en “Politieke uitgangspunten ten behoeve van de gewenste toekomst” op 22-09. Ten tijde van de huidige kredietcrisis met alle financiële gevolgen van dien, is het goed om ons te blijven realiseren dat er genoeg middelen voorhanden zijn om tot een gezonde wereld te komen. En voor eenieder een leven te creëren in welzijn, met een redelijke en gewenste welvaart. Het is niet een kwestie van aanwezigheid, maar van keuze. We hoeven daarbij niet allemaal even rijk te zijn, maar laat iedereen wel de verantwoordelijkheid nemen die hij/zij kan nemen om tot een betere en gelukkiger wereld te komen. Er zijn beslist ook vele rijke en minder rijke mensen, die dat doen.

Dat de wereld is zoals die nu is, volslagen uit het lood geslagen en uit evenwicht, met zeer schrijnende tegenstellingen tussen rijk en arm en mensonterende honger en ziektes en miljoenen vluchtelingen, enz. is en wordt veroorzaakt door de schijn van de mens. Door minderwaarde en de compensatie daarvan.

Hoofd en Hart

De enige duurzame oplossing begint bij het realiseren, analyseren en opheffen van onze schijn. De eerste stap daartoe is beginnen bij ons Zelf. De vraag is hoe? Die vraag wordt beantwoord in mijn boek “De mens in de 21e eeuw”. Tevens begeleid ik individuen en groepen daarin in diverse workshops. Op deze wijze, en ook door dit weblog, lever ik een bijdrage aan de individuele en collectieve bewustwording. Daarin ben ik niet de enige. Velen doen dat en overal ter wereld. Ieder op diens eigen manier en met inzet van diens eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Er is hoop! Laat ieder die dat kan, met raad en daad en met diens (financiële) vermogen, niet alleen veel meer materiële, maar ook bewustwording bevorderende projecten steunen. Er is keuze genoeg. Een ander en de totale wereld kunnen wij niet veranderen, maar we kunnen wel Zelf, naar uiterst kunnen, beginnen en doen wat in ons vermogen ligt. Zoals ik vaker opmerk:”Elke glinsterende druppel is er een” en “Elk steentje maakt een kring in een vijver”.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: