Krijtstreepcriminaliteit in de 20e en 21e eeuw, maar………!

24 09 2008

Sinds een paar weken worden we geconfronteerd met de kredietcrisis in de Verenigde Staten. Mensen moeten hun huis verkopen, omdat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. In de afgelopen decennia hebben een groot aantal ondernemers, bestuurders, banken en financiële handelaren zich verrijkt. De economie is in handen gekomen van speculanten en verstrikt geraakt in en door allerlei, zelfs voor de deskundigen, uiterst ingewikkelde en ondoorzichtige financiële producten. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van absurd hoge salarissen en bonussen die verstrekt en geïncasseerd werden en worden, ook als men en de onderneming slecht presteerden en bedrijven zelfs geheel teloor gingen. Exorbitante zelfverrijking heeft er plaats gevonden en vindt er nog plaats ten koste van de gewone burgers, werknemers en belastingbetalers. Wat kunnen wij doen?

In de serieuze media wordt er geopperd dat de huidige kredietcrisis bewust veroorzaakt is door mensen die zich er door willen verrijken, ten koste van anderen. Men spreekt van de grootste financiële misdaad en zwendel sinds tijden. De Amerikaanse minister van financiën Paulson is met een plan gekomen waardoor Wallstreet-bankiers gered worden ten koste van de gewone man en waarbij hij alle macht naar zich toetrekt. Terecht wordt daar in het Congres tegen geprotesteerd, zowel door de Democraten als door Republikeinse partijgenoten. De vooraanstaande econoom professor Willem Buiter geeft aan dat de kosten wel eens het dubbele kunnen zijn van de 700 miljard dollar belastinggeld die nu genoemd wordt.

Wereldleiders komen bijeen om plannen te smeden voor een nieuwe vorm van “gereguleerd kapitalisme”. Wellicht is dat het begin van het einde van een kortzichtig en mensonterend aandeelhouderskapitalisme en van een volledig doorgeschoten beurswaarde-economie. Het is diep menselijke tragiek dat het zover is gekomen. Naast oorlogen en andere vormen van criminaliteit en zinloos geweld wordt de wereld nu wakker geschud door deze confrontatie met de ineenstorting van een oneigenlijk en mensonterend systeem.

Trap daarbij niet in de valkuil van moedeloosheid, machteloosheid en depressiviteit, maar blijf vertrouwen op het uiteindelijke Doel van de ontwikkelings- en ontplooiingsweg die de mensheid en al het geschapene aflegt. Laten we de handen ineenslaan naar een menswaardig integer kapitalisme en een wereldwijde, duurzame economie en democratie. De mens vermag ook het goede. Het opheffen van schijn begint bij onszelf en ook het ons van onze goede kant laten zien en integer te zijn in ons denken, voelen, houding, gedrag en handelen. Het ineenstorten van oneigenlijke bouwwerken aan de buitenkant leidt ons naar binnen. Om van daaruit tot een nieuwe, solide en prachtige wereld te komen. Laten we daar voor gaan.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: