Windbuilen of windmolens? We gaan voor windmolens!

13 09 2008

Het is zeker niet de bedoeling om op dit weblog een politieke mopperpot te worden. In mijn positief-kritische houding ten aanzien van de politiek en politici sta ik niet alleen en zij komt voort uit mijn betrokkenheid. Ik heb zeker ook respect en waardering voor hetgeen overheidsdienaren in het algemeen en politici in het bijzonder in het landsbelang doen. Maar wie een hoge (b)oom wil zijn moet ook tegen een windstootje kunnen en wie macht heeft en wil, heeft ook veel verantwoordelijkheid en creëert ook verwachtingen. Als het gaat om duurzaamheid en energiebeleid waait de overheidswind kennelijk uit verschillende en tegengestelde richtingen, met als risico en/of gevolg dat burgers en ondernemers, gefrustreerd en versterkt in hun wantrouwen, het nakijken hebben. Een terugblik op tien jaar windparkenbeleid.

Er zijn na tien jaar nu twee windparken van 228 megawatt gerealiseerd, waardoor 225.000 huishoudens van stroom voorzien kunnen worden. In 2011 komen er hooguit nog drie bij als we zo doorgaan. De kabinetsdoelstelling was om in tien jaar dertig windparken te bouwen, goed voor 6000 megawatt. In de komende negen jaar moeten er dan nog 25 parken extra gerealiseerd worden, hetgeen niet meer haalbaar blijkt. Oorzaken: tien jaar lang zwalkend overheidsbeleid. Eerst (groene) subsidies verstrekken en die later weer intrekken. Uiterst moeizame en onduidelijke regelgeving en bureaucratie en bemoeienis door vijf Ministeries. Met als gevolg dat de ontwikkelaars en bouwers van windparken hun ondernemingslust verleggen naar het buitenland. Was jij je auto als een ander daar een modderspuit opzet?

Maar het is niet eerlijk om alleen naar de overheid te wijzen. Er is hier sprake van nieuwe technologie en nieuwe uitdagingen als het gaat om het bouwen op zee, met allerlei risico’s voor mens en milieu en vervoersproblemen. Met name de overheid heeft daarin een grote en collectieve verantwoordelijkheid. Dat er diverse ministeries bij betrokken zijn is dus begrijpelijk, maar meer coördinatie zou de besluitvorming en de processen verbeteren en versnellen. Ook projectontwikkelaars worden bij dit soort complexe meerjarenprojecten geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en tegenslagen, marktontwikkelingen en tegengestelde belangen en liggen met elkaar overhoop. Dat werkt ook vertragend. Toch heeft de overheid hier een primaire en sturende verantwoordelijkheid en kan met positieve macht veel meer bereiken dan nu.

Ik ben maar een leek, maar Holland was en is toch het land van de molens. Waarom scoren we niet internationaal niet alleen met watermanagement, maar ook met windmanagement? Ik nodig met name wetenschappers, ondernemers, ambtenaren en politici bij deze graag uit om hun reactie te geven. Welke tips hebben burgers voor hen en welke vragen hebben de genoemde professionals aan de burgers? Er zijn heel veel betrokken leken zoals ik, dus maak ons eens wegwijs en vertel eens of en hoe wij kunnen bijdragen?
Hoe kan het anderen en onszelf meer voor de wind gaan? Welke zeilen moeten we dan bijzetten?


Acties

Informatie

4 responses

13 09 2008
Michael Kuylaars

De overheid moet stimuleren en motiveren, de bevolking moet ondernemen. Ondernemen wordt in Nederland onnodig moeilijk gemaakt door een verstikkend web aan regels en wetten. Nederland wil tot de top van de wereld behoren als het gaat om kennis? Het probleem is dat Nederland geen kracht achter zijn besluit zet. Waarom zetten we dan niet alle zeilen bij om te investeren in het onderwijs? Nog even en de intelligentie moeten we kopen. Neem hier nou eens een voorbeeld aan de Amerikanen en de Russen, als zij iets in hun hoofd hebben dan hebben ze het niet in hun…. Wij polderen ons suf met als gevolg dat we een besluit ( als we hem al nemen in een kabinetsperiode) nemen wat nog niet eens op een kilometer het oorspronkelijke doel benaderd.

Zo is het dus ook met de windmolens. Doen we het wel of doen we het niet weer zo’n polder besluit! We willen te graag iedereen te vriend houden. Laten we de vriendschappen nu maar eens ruilen voor respect!

Zo, genoeg geklaagd.

Even wat getallen: Mondiaal verbruik aan energie 11,4 TW ( Terra Watt, x 10^12 Watt) (1990). voorraad aan energie aanwezig op de aarde (1990), steenkool genoeg voor 180 jaar, Olie genoeg voor 42 jaar (in 1990!), Aardgas genoeg voor 62 jaar, Uranium normaal genoeg voor 75 a 150 jaar (traditionele kernreactor) en indien het uranium in een kweekreactor gebruikt wordt is er genoeg voor 4500 jaar!.

Energie welke wij ontvangen uit de ruimte is 172500 TW waarvan de aarde direct 41400 TW weerkaatst. Er gaat van de rest 26000 TW als licht naar het landoppervlak en 63700 naar het zee oppervlak. 41400 TW gaat de atmosfeer in als bijv. wind (350TW). Je ziet er is energie genoeg voor ons we hebben immers maar ca. 15TW nodig om de wereldeconomie draaiende te houden.

Windmolens zijn mooie machtige dingen ze produceren alleen veel geluid en kosten zelf veel energie om te bouwen en te onderhouden. Zonnepanelen hebben nog een te laag rendement en kosten te veel en zijn te zwak (mechanisch). Waterkracht is er weer te weinig (maar 10TW). Hoe dan ook er is voldoende energie direct en indirect uit onze ster te halen. Deze technische problemen zijn op te lossen met kennis, investeren dus! Onze voorraden raken op (aardolie nog maar ca. 20 tot 30 jaar!) We moeten dus, we hebben het hier over een mondiaal probleem en we moeten het dus ook zo oplossen. Hier ligt onze echte uitdaging, zijn wij instaat en bereid om onze individuele belangen aan te kant te schuiven en het collectieve belang op de eerste plaats te zetten. Als ons dit lukt dat zijn wij tot veel instaat. Van mondiaal kun je dit terug schalen naar een land een provincie een gemeente een stad een wijk een straat tot je buren en dan kijk je in de spiegel!

Neem een respectvol besluit! En ga ervoor!

13 09 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Michael,

Geweldig dat je reageert en met deze aanvullende, technische en leerzame informatie komt. Je geeft de huidige beperkingen in mogelijkheden aan, maar welke oplossing lijkt jou nu de beste? Zie je goede mogelijkheden in windmolenparken en hoe? Als jij vanuit jouw technische, professionele achtergrond daar iets over kunt zeggen, graag.

Hartelijke groeten,

Bert-Jan.

13 09 2008
Michael Kuylaars

Beste Bert-Jan,

Natuurlijk zijn er mogelijkheden voor windmolen parken. Technisch gezien zijn er niet enorm veel problemen om een park te maken bijvoorbeeld in de zee. Kijk naar Dubai daar maken ze complete eilanden. Als wij nu die eilanden ook maken dusdanig ver de Noordzee in zodat je ze vanaf de kust niet kunt zien molens erop klaar. Kabels over de zee bodem is ook al een bewezen techniek dus hier liggen ook geen enorme problemen/ uitdagingen. Vervelend genoeg ik kom toch weer terug op de besluitvaardigheid. De overheid moet toestemming geven om te mogen bouwen in de zee. Indien dit mag zijn er zeker ondernemers te vinden die, mits zij rendement “mogen” maken tijdens de exploitatiefase, bereid zijn om te bouwen en te investeren. Een joint-venture tussen bedrijven en de overheid is ook nog een mogelijkheid.

Zoals ik in mijn eerste reactie heb geschreven is het voorzien in onze energie behoefte voor de toekomst niet alleen mogelijk met windenergie het zal een mix zijn van alternatieve energiebronnen. Probeer Jan-Peter Bakenende uit te nodigen voor deze discussie tot die tijd zullen er in het buitenland meer windmolen parken gebouwd worden ben ik bang. Ik begrijp ook dat ik niet alleen naar de overheid moeten wijzen ( immers hebben ik ze zelf gekozen) maar als je mij vraagt om geld te investeren in een windmolen park in Nederland dan zeg ik nog even nee vanwege mijn gebrek van vertrouwen in de consistentie van onze overheid.

13 09 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Michael,

Dan leg ook jij de vinger dus op de eerst verantwoordelijke zere plek: De politiek en de overheid. Het is te hopen dat overheid en marktpartijen elkaar dan toch weten te vinden in een consistente aanpak, hetgeen overigens geldt voor het gehele energiebeleid. Oud-premier Ruud Lubbers spant zich met het Rotterdam Climate Initiative in om Nederland een prominente internationale rol te geven in de opslag en distributie van CO2. Waarbij ik me kan voorstellen dat Nederland zich ook zou kunnen onderscheiden in het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve, pragmatische, verantwoorde en duurzame milieu-oplossingen. Maar daarmee maak ik het onderwerp breder. Groetjes,

Bert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: