Zijn vrouwen beter dan mannen?

22 07 2008

Wat te doen met beweringen dat vrouwen beter luisteren, een grotere maatschappelijke betrokkenheid hebben, zorgen voor meer dialoog, klantvriendelijker zijn, beter kunnen managen, meer openstaan voor veranderingen en meer met collectief gedragen oplossingen komen dan mannen? Dit alles kennelijk gestaafd door diverse onderzoeken!
Het is bekend dat er met onderzoeksvragen en onderzoeksuitslagen behoorlijk gemanipuleerd kan worden en dat beide sterk bepaald kunnen worden door de belangen die de onderzoekers met een bepaalde uitslag hebben. Ook bij onderzoeken over mannelijk en vrouwelijk gedrag dienen we het kaf van het koren te scheiden en sommige uitslagen met een behoorlijk korreltje zout te nemen. De goede en integere onderzoeken niet te na gesproken.

Er zijn mensen die alle gebreken in de samenleving toedichten aan de mannenmaatschappij. Er zijn ook mensen die beweren dat alles wat mannen fout doen, door vrouwen niet fout wordt gedaan en dat zij het zelfs veel beter kunnen dan mannen. Ik kan zo een groep mannen en vrouwen om mij heen verzamelen, die het gelukkig met bovengenoemde beweringen over mannen en vrouwen geheel niet eens zijn. Ik kan – helaas of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt – ook een groep vrouwen om mij heen verzamelen, die aan de in de eerste alinea aan vrouwen toegedichte kwaliteiten geheel niet, of slechts ten dele, voldoen. Dit soort onderzoeken en beweringen werken stereotypen in de hand. En ze dragen er niet toe bij om mannen en vrouwen te emanciperen en – elkaars kwaliteiten aanvullend – effectief samen te werken.

Gelukkig zijn er wezenlijke verschillen tussen mannen en vrouwen. De wereld waarin wij op dit moment leven is het product van de schijnpersoonlijkheden van vrouwen en mannen en de manier waarop zij bij zichzelf en elkaar die schijnpersoonlijkheid in stand hielden en houden. En is, niet te vergeten, gelukkig ook het product van hun beider ware persoonlijkheid, met diens unieke persoonlijke, specifieke mannelijke en vrouwelijke talenten, wezenlijke eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden. Het goede en het kwade is niet seksegebonden.

Laten we stoppen met geld en tijd te verspillen aan onoprechte, nutteloze en zinloze onderzoeken en met het afzetten tegen elkaar door beide seksen. Zie ook de artikelen “Emancipatie van mannen en vrouwen in de 21e eeuw” en “School, gezin en werk” op dit weblog. We kunnen onze energie en tijd beter stoppen in het elkaar bevragen en het wonder in de ander te zien. En door ieders unieke en gemeenschappelijke kwaliteiten en persoonlijkheidsaspecten aanvullend in te zetten voor een betere en duurzaam renderende wereld.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: