De gevolgen van (het opheffen) van minderwaarde

19 07 2008

Meestal spreken we uitsluitend van minderwaardigheidsgevoel. Ik introduceer in mijn boek het begrip “minderwaarde”, omdat ik ook de minderwaardigheidsgedachten in dit begrip wil betrekken. Voortvloeiend uit het feit dat ons denken mede de oorzaak is van ons minderwaardigheidsgevoel. Wat zijn de gevolgen van minderwaarde en het opheffen daarvan?

In deze maatschappij worden we er in toenemende mate op gewezen dat het goed is om ons bewust te zijn van onze kwaliteiten, vaardigheden en talenten en die te realiseren. Toch knaagt er onderhuids vaak de minderwaarde, waardoor we niet van onze kwaliteiten, prestaties en successen genieten. We uiten deze minderwaarde en dit onderhuidse gebrek aan zelfvertrouwen door onze prestaties te bagatelliseren, of te benoemen als “geluk gehad”.

Als we – in plaats van of naast de gezonde motieven daarvoor – vanuit deze minderwaarde steeds meer en beter willen presteren, dan komt er een spanning op onze inspanningen te liggen. Door minderwaarde en de daaruit voortvloeiende schijnmotieven worden successen en leveren van prestaties onzeker of minder.

We kennen allemaal wel het fenomeen van de valse bescheidenheid. Je kunt je prestaties en successen bagatelliseren, om complimenten en bevestiging uit te lokken. Of je in te dekken voor verwachtingen die men van je heeft of krijgt. Een afhankelijkheid die ook onze ontplooiing blokkeert.

Minderwaarde is in feite het ontlopen van de verantwoordelijkheid voor ons Zelf. Want we willen immers niet of niet geheel aangesproken worden op hetgeen we kunnen! We traineren of blokkeren tevens onze eigen ontwikkeling en ontplooiing.

Onder het op deze oneigenlijke manier van aandacht vragen en deze Zelfontkenning liggen de behoefte aan waarachtige Liefde en ons Zelfvertrouwen. De gevolgen daarvan zijn niet alleen voor onszelf, maar werken door naar onze directe omgeving en in ons werk. En collectief werkt het door in de gehele samenleving en de wereld waarin wij leven.

Als we onze minderwaarde opheffen, leven, wonen en werken we vanuit eigenwaarde en wordt deze wereld doorstroomt van vertrouwen en liefde. Is dat niet een goed scenario?!


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: