Zoals de leider communiceert, gedraagt zich de volger.

15 07 2008

Ik heb niets met oorlogen, maar stel je eens voor dat een legerleider onduidelijk is over de strategie, de koers en de uitvoering. Dan zouden de soldaten niet de juiste kant opgaan en is de slag bij voorbaat verloren. De legerstructuur bewijst dat alleen duidelijkheid werkt. Nu zijn organisaties niet een op en vergelijkbaar met een leger, maar iedereen zal het er toch mee eens kunnen zijn dat elke organisatie er baat bij heeft, als iedereen weet welke haalbare en duidelijke doelen er gerealiseerd dienen te worden. Ook geldt voor elke organisatie dat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden aan en voor eenieder volkomen duidelijk en bekend dienen te zijn. Als organisaties met zo min mogelijk kosten en zoveel mogelijk rendement en resultaat hun doelstellingen willen halen, dan is het van belang dat bij uitval van een of meerdere medewerkers, de werkzaamheden en bevoegdheden worden overgenomen.

Maar een goede structuur is niet de enige voorwaarde. De sterkten en zwakten van alle individuen, groepen en organisatieonderdelen dienen bekend te zijn. Als je die namelijk van elkaar weet, heb je een solide basis om op elkaar te kunnen vertrouwen. Je weet van elkaar waarop de ander wel/niet aanspreekbaar is en waar hij/zij voor staat en gaat.

Ook hier geldt weer het besef van de kracht van het voorbeeldgedrag. Als de leider(s) en het management hun eigen sterkten en zwakten kennen en bewust en adequaat communiceren, dan zullen de ondergeschikten overeenkomstig communiceren en handelen. Zelfreflectie nodigt uit tot zelfreflectie. Openheid genereert openheid. Duidelijkheid creëert duidelijkheid. Zelfonderzoek leidt tot zelfinzicht en zelfinzicht tot mensenkennis. En dat is de weg naar waarachtige, respectvolle invloed. Ik hoop dat veel leiders en managers zich daarin willen bekwamen.

Een bewustere wereld, leidt tot bewustere productie en consumptie. Die begint bij bewustere organisaties en die bestaan uit mensen. Het komen tot bewuste mensen begint bij ons Zelf. Inzicht, kennis en ervaring daarin kan men opdoen door opleiding, workshops en trainingen in bewustwording, met directe en continue koppeling aan de praktijk in leven en werken.

Hoe werkt dit bij jou? In je (persoonlijk) leiderschap en management? In je werk en je privé-situatie? Hoe werkt dit in jouw organisatie, vereniging, bestuur, partij, enz?


Acties

Informatie

2 responses

15 07 2008
Jean-Paul Close

Iemand zij onlangs dat ondernemerschap vergelijkbaar is met een democratie met een dictator aan het hoofd. Richting, visie, doel en duidelijke communicatie is van enorm groot belang in een organisatie of het nu een hierarchie of een virtueel netwerk omvat. Zodra de uitgangspunten (dictato: richting, visie en doel) duidelijk zijn dan mag de communicatie (democratie) natuurlijk veel twee richtingverkeer bevatten om tot de juiste resultaten te komen.

15 07 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Jean-Paul,

Bedankt voor deze reactie. Interessante vergelijking. Iemand heeft ook eens beweerd dat het goed zou zijn als een land door een integere, waarachtige en op het goede gerichte dictator geregeerd zou worden. Dan kon hij (waarom geen zij?) in zo kort mogelijke tijd veel tot stand brengen. Er is in het kader van doelmatigheid wellicht iets voor te zeggen, maar dan alleen als er sprake is van een groot draagvlak.

Mijn godsbeeld is dat God wel alle macht heeft, maar die niet als een dictator gebruikt en de mens de vrijheid van keuze laat. Als zelfs God geen dictatoriale macht nodig heeft, waarom zou het dan op menselijk niveau wel werken. Ik houd het dus maar op een democratie. De onze kan wel wat waarachtigheid en integriteit gebruiken. Goede leiders geven daarin op basis van zelfkennis het goede voorbeeld.

Groetjes,

Bert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: