Stuur hufters naar Oostenrijk of Zwitserland??

15 07 2008

Als wij op vakantie in Zwitserland en Oostenrijk zijn valt ons een paar dingen op:
De medewerkers van de spoorwegen excuseren zich als een trein ook maar enigszins te laat is. Er is nog de vriendelijkheid en behulpzaamheid, die wij in Nederland ook in de jaren zestig kenden. In een winkel, aan de kassa in een supermarkt, overal word je begroet en……….bedankt voor het feit dat je geweest bent! Wildvreemden groeten jou en anderen op straat. Er zijn in deze landen openbare toiletten met toiletpapier. Alles even netjes. Waar kom je dit alles in Nederland nog tegen? Natuurlijk zijn er ook goede voorbeelden te vermelden in Nederland en slechte in Zwitserland en Oostenrijk, maar het valt ons wel op. Het kan dus wel en nog steeds. Vriendelijkheid kost niets en nette openbare ruimten nodigen uit tot beschaafd gedrag.
Een kwestie van volhouden en blijven appelleren op.

Goed voorbeeld doet goed volgen en dat voorbeeld begint zeker ook bij gastheren en -dames, politici, politiefunctionarissen, onderwijskundig personeel, ambtenaren, ouders en opvoeders, leiders, managers en bestuurders. Maar ook wat hufterigheid, onbeschoftheid en onbeleefdheid betreft, begint het veranderen van de wereld bij onszelf. Daarvoor hoef je elkaar geen hand te geven of drie zoenen en kun je elkaar respecteren als de ander dat niet wil doen. Geen geloof weerhoudt ons om elkaar vriendelijk en respectvol te bejegenen, met eerbiediging van de wijze waarop.

Laten we dus vanaf nu zelf iedereen gewoon goedendag zeggen, de zaak schoonmaken en schoonhouden, de ander beleefd en voorkomend, vriendelijk en respectvol behandelen en benaderen. Elke druppel levert een wezenlijke bijdrage aan de oceaan, elk steentje maakt een kring in een vijver en het kleinste lichtje verlicht de machtigste duisternis. Niemand het land uit, maar gewoon zelf en samen aan de slag gaan en er iets moois van maken.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: