Op je gezondheid!

15 07 2008

Mensen willen gezondheid en veiligheid. Gerustgesteld worden dat ze niets mankeren. Angst voor ziekte en dood maakt de gezondheidszorg extra en onnodig duur. Mensen willen ook graag een volmaakt lichaam. Kennelijk leeft er in de mens de gedachte aan volmaakt zijn en een schoonheidsideaal.
Als we ons identificeren met ons lichaam is het begrijpelijk dat we een zo volmaakt mogelijk uiterlijk en lichaam willen hebben. Vanuit een volledige identificatie zijn we het lichaam in plaats van dat we het hebben. Door gebruik te maken van plastische chirurgie tracht men het schoonheidsideaal te verwezenlijken. Helaas niet altijd met het gewenste effect. En zelfs absurde en mensonwaardige vormen aannemend. Plastische chirurgie kan een zegen zijn voor de betrokkene, maar vanuit schijnmotieven ook waanzinnig. Het oneigenlijke beroep op de mogelijkheden in de gezondheidszorg komt doordat we ons zijn, de volmaaktheid in ons lichaam en onze zekerheid in deze wereld leggen. Angst, afhankelijkheid van de waardering van anderen en identificatie met ons lichaam leiden tot vormen van schijngezondheid. Met als gevolg een enorme verspilling van geld en tijd. Volstrekt onnodige producten en diensten worden aangeboden en afgenomen om in deze schijnbehoeften te voorzien. Door het
tijdelijke effect ervan telkens weer leidend tot nieuwe afname.

Het beste en waarachtige zorgaanbod is oprechte aandacht en professionaliteit. Door optimaal – en niet vanuit schijnmotieven – gebruik te maken van de voortschrijdende technologische mogelijkheden, van innovaties en de mogelijkheden van automatisering, kan het personeel optimale professionele zorg verlenen en is er meer tijd voor de cliënt. Door fusies kan men bewerkstelligen dat het aanbod en de kwaliteit van de gezondheidszorg verbetert. Maar als zij plaatsvinden vanuit oneigenlijk machtsdenken, kunnen zij de belangen van de burgers schaden. Gespecialiseerde centra kunnen tot betere, goedkopere en daardoor meer beschikbare zorg leiden. Ook aan de aanbodzijde geldt, dat men niet het belang van het eigen schijn-ik, maar het belang van de burgers voorop dient te stellen en leidt oneigenlijk machtsdenken tot enorme tijd- en geldverspilling.

De oplossing ligt in de realisatie, dat ons lichaam en dat wat we hebben niet onze identiteit bepaalt. Die wordt bepaald door wie we in wezen zijn. We zijn hier tijdelijk, om ons te ontwikkelen en te ontplooien. Besef dat we gedragen en geborgen worden door het Leven, de dood overstijgend. Dan leef je vanuit vertrouwen. Natuurlijk verwaarlozen we dan onze lichamelijke gezondheid niet en hebben we respect voor ons lichaam. Maar we leggen er niet meer op een oneigenlijke manier onze zekerheid, ons geluk en ons Zijn in.

Bewustwording leidt tot innerlijke veiligheid. En niet alleen tot fysieke gezondheid, maar ook tot mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele gezondheid. Toepassing van de bewustwordingspsychologie en van bewustwordingsmanagement biedt dus niet op één, maar op zes kwaliteitsniveaus van leven nieuwe perspectieven! En leidt tot een effectievere, waarachtige en goedkopere gezondheidszorg.

Welke directeur, manager, specialist en andere werker in de gezondheidszorg en welk politicus neemt het voortouw? Wie reageert op het bovenstaande? Wie heeft ideeën om tot verdere vertaling te komen van de verkregen inzichten naar de dagelijkse praktijk?


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: