De VU helpt allochtone vrouwen

18 06 2008

Gisteren,17 juni was ik bij de overhandiging van de cd-rom “De deur uit” een assessment voor allochtone vrouwen. Een eerste exemplaar werd door de projectleider Carola van der Voort overhandigd aan de voorzitster van PaFemme Nezos Demirel. Wat is er zo belangrijk aan dit initiatief?

Allochtone vrouwen, en met name diegenen die door diverse omstandigheden nauwelijks Nederlands kunnen spreken, zitten veelal in een isolement. Het assessment is geen meting maar een inschatting en wordt gedurende een bepaalde periode gebruikt. Het doel ervan is om te inventariseren welke activiteiten vrouwen nu doen, welke binnen hun mogelijkheden liggen, wat hen belemmert om actiever te zijn, wat hen kan stimuleren, wat ze willen doen en welke stappen daarvoor nodig zijn.
Door het gebruik van o.a. veel beeldmateriaal worden zij geholpen om een persoonlijk stappenplan te maken. De cd-rom is gratis te downloaden via http://www.dedeuruit.info. De vrijwilligersorganisatie Stichting ABC was zeer lovend over het pakket, waarmee zij al werken.

Dit is natuurlijk fantastisch nieuws, maar het maakt ook duidelijk hoeveel er nog te doen is op het gebied van de maatschappelijke participatie en de emancipatie. Er is nog een wereld te winnen, zeker ook op het gebied van de emancipatie van de allochtone man. Om als westerse man een bijdrage te leveren aan diversiteit en de emancipatie van de allochtone vrouw en man, heb ik o.a. workshops en kunnen deze maatwerk ontwikkeld worden. Bij het aanbieden daarvan word je echter direct geconfronteerd met de cultuurverschillen in man-vrouwpatronen. Dus de kunst zal zijn een manier te vinden om deze doelgroepen bereid te vinden om begeleid te worden door een westerse man. Ik kom graag in contact met personen en organisaties die daarin willen meedenken.


Acties

Informatie

2 responses

2 08 2008
Marianne Lange

Nederlandse les van vrijwilligers voor allochtone vrouwen:
Ik zou graag informatie ontvangen over de mogelijkheden voor vrijwilligers om allochtone vrouwen te helpen met hun Nederlands. Ik ben lerares Nederlands en Engels(met pensioen) en ik zou graag na 40 jaar in het (voortgezet) onderwijs mij in willen zetten voor de ontwikkeling van allochtone vrouwen. Gaarne uw reactie, met vriendelijke groet, Marianne Lange

3 08 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Marianne,

Bedankt voor je reactie. Ik raad je aan om contact op te nemen met http://www.pafemme.nl. Die kunnen je vast verder helpen. Laat je weten of het gelukt is? Met dank en hartelijke groeten,

Bert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: