Bewust omgaan met buitensporig hoge benzineprijzen

11 06 2008

Vanmorgen kreeg ik een emailbericht dat aanspoort om een benzineprijzenoorlog te bewerkstelligen.

De idee is als volgt: We betalen nu veel teveel en de oliemaatschappijen drijven de prijzen ten onrechte en met oneigenlijke argumenten op. Als miljoenen mensen bij de twee grootste oliemaatschappijen Shell en Total geen benzine meer tanken, dan verkopen ze geen benzine meer en zullen ze hun prijzen verlagen. Dat gaat lukken als iedereen het ontvangen mailtje naar zo’n dertig mensen toe doorstuurt. Werkt dit?

We kunnen niet stoppen met tanken, want we willen ons (ook) kunnen verplaatsen per auto. Als we de twee grootste maatschappijen treffen dan heeft dat wellicht het meeste effect. Dat is niet zeker, maar het kan. Erg sympathiek vind ik het niet naar deze twee maatschappijen toe en het is enigszins willekeurig. Ik denk dat meerdere oliemaatschappijen hier een rol in spelen en ook profiteren van. Een oproep, een petitie, naar meerdere maatschappijen is wellicht zinvoller, genuanceerder, eerlijker en krachtiger. Een signaal afgeven kan echter geen kwaad en genoemde maatschappijen hebben wel wat reserves. Ik zit er zelf dus wat gemengd in, om het zo maar te zeggen.

De prijs die de burger betaalt voor de benzine wordt voor een groot deel ook bepaald door de accijns die het kabinet daar oplegt. Belasting betalen is noodzakelijk en zinvol, maar het kabinet tracht helaas ook hun kwalitatieve en financiële tekorten op te vullen door zoveel mogelijk soorten belastingen te heffen. Wellicht dat het wat minder kan. Dat kan ook een oproep zijn. Bewust kiezen is de beste remedie. Zeker ook wat autogebruik betreft. Bewust tanken kan een signaal zijn en eenieder daartoe oproepen kan nooit kwaad.


Acties

Informatie

2 responses

24 06 2008
Daan

Dit is een hoax en al zo oud als de weg naar Rome… gewoon een ouderwetse kettingbrief in mailvorm.

14 07 2008
Bert-Jan van der Mieden

Beste Daan,

Bedankt voor je reactie. Ik kreeg het bericht uit betrouwbare bron. De achtergrond is mij verder niet bekend. In het kader van bewust omgaan met energie plaatste ik het.
Ten aanzien van de manier waarop bedrijfsleven, politiek en burgers ermee omgaan is veel te zeggen. Die uitnodiging doe ik graag.

Met hartelijke groeten,

Bert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: